Ciciban

Julij, avgust 2017

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Novosti

Ciciban v šoli in doma

CicibanCiciban v 72. letniku

Kakšen bo Ciciban v šolskem letu 2016/2017, je mogoče lepo videti ob listanju brošur Poskusno branje, ki so na ogled v šolah; pa seveda iz septembrske številke.

Leposlovje, umetniška ilustracija in glasba – vse to je izbrano s prepričanjem, da umetniška dela pomembno sooblikujejo ne samo otrokov estetski čut, ampak celotno osebnost. Ciciban zajema iz zakladnice ljudskega slovstva, iz domače in svetovne literature, zanj pišejo glasbo sodobni slovenski skladatelji, na njegovih straneh lahko otrok prvič stopi v galerijo odlične slovenske ilustracije. Tu bo srečal raznolike likovne svetove Jelke Reichman, Jelke Godec Schmidt,  Marjana Mančka, Zvonka Čoha, Petra Škerla, Bojana Jurca, Ane Zavadlav, Maše Kozjek, Tanje Komadina, Polone Lovšin,  Igorja Šinkovca, Maje Kastelic, Anke Kočevar, Bojane Dimitrovski … in še mnogih drugih. Spoznaval bo tudi naše žlahtne pravljičarke Marlenko Stupica, Ančko Gošnik Godec, Marjanco Jemec Božič, saj se vračamo tudi k njihovim že objavljenim ilustracijam.

V Cicibanu je za vsakogar nekaj

Otrok se v prvem triletju osnovne šole bliskovito uči in razvija. Ciciban zato prinaša tako preprosta besedila, ki negotovega bralca ne plašijo s prevelikim obsegom, kot tudi miselno in jezikovno zahtevnejše črtice iz doživljajskega sveta sodobnih otrok ter dolge in zapletene ljudske pravljice, ki so hrana za domišljijo in etično zorenje, gradivo za skupno večerno branje in pogovor. Prav tako raznolik je izbor lirike. Ne manjka torej preprostih besedil za  oklevajoče male bralce in tudi ne umetnin, ki jih bodo otroku brali odrasli.

V Cicibanu bo otrok lahko prisluhnil umetelni besedi Kosovela in Župančiča, Pavčka in Grafenauerja, Zajca in Svetlane Makarovič, Anje Štefan in Andreja Rozmana Roze … Poslušal bo, kako živijo in se igrajo drugi otroci. Reševal bo uganke. Nekaterim otrokom  najlaže približajo besedo stripi – v Cicibanu bo tudi letos stalnica priljubljeni Maček Igor Vladana Nikolića.

Pisateljica Majda Koren in ilustratorka Tanja Komadina pa ustvarjata za novi letnik  slikovni priročnik o gojenju in negi zmajev.

Ne samo z različno dolgimi in različno obsežnimi besedili, ampak tudi z izbiro tipov in velikosti črk je poskrbljeno za različno zmožne bralce in bralke.

Glasba

Vsaka številka bo prinesla novo uglasbitev lirske pesmi uveljavljenih slovenskih skladateljev različnih generacij (letos v Cicibanu Jani Golob, Tadeja Vulc, Dušan Bavdek, Vitja Avsec, Ambrož Čopi, Peter Šavli, Boris Vremšak, Damijan Močnik in Aldo Kumar. Na spletni strani revije Cicido (www.cicido.si) v rubriki Pojemo s Cibanom: Naredimo si instrument boste našli opis preprostega glasbila za spremljanje petja posamezne pesmi v reviji. Tu boste lahko poslušali instrumentalne izvedbe znanih slovenskih otroških ljudskih pesmi (Tingl tongl), vokalne in instrumentalne izvedbe slovenskih otroških ljudskih pesmi, povezane z ugankami (Ugani pesmico!), ter pesmico Tačke pomagačke.

Cici Vesela šola

Je stalna poljudna rubrika revij Ciciban in Cicido in obenem največja in najbolj priljubljena slovenska šola. V njej se je lani učilo in igralo skoraj 82.000 otrok iz skoraj 1000 ustanov – vsi so na ciciveselošolskem dnevu dobili Cici pohvalo. Cici Vesele šole so zasnovane tako, da nas iz razreda ali otroške sobe peljejo na vrt, v gozd, na izlet, v knjižnico, gledališče, muzej, skratka v živo dejavnost in v širni svet.

CVŠ vprašalnik CVŠ vprašalnik

CVŠ vprašalnik CVŠ vprašalnik

CVŠ pohvala

Zmorem. Znam. Sama! Sam!

Najobsežnejša poučna rubrika v Cicibanu ima vabljiv naslov, ki prinaša, kar obeta: preproste igrive naloge za samostojno reševanje. Ob njih se otrok zabava in se neobremenjeno uri v pozornem opazovanju, logičnem sklepanju, natančnem jezikovnem izražanju, reševanju zank in ugank, glasovni analizi, pridobiva številske predstave –  predvsem pa samostojnost in samozavest.

Druga polovica revije  prinaša še več poučnih in publicističnih besedil: za branje z razumevanjem  (Ime mi je … specialne pedagoginje Tereze Žerdin), o živalih (Raziskujemo naravo biologa Rudija Ocepka, Selivci slikarke Maje Šubic), o vesolju (Raziskujemo … profesorja fizike Andreja Guština), o življenju otrok, vrstnikov  po svetu (Otroci po svetu novinarke in fotografinje Mete Krese). Novi letnik prinaša različna tipa likovnih delavnic: Pojdimo v galerijo likovne pedagoginje Silve Karim in kustodinje iz Narodne galerije Kristine Preininger ter Izdelajmo si … likovne pedagoginje Petre Primc Marko. Zelo raznoliko – z mislijo na različne otroke z različnimi interesi in zmožnostmi.

Dobrodošli v novem šolskem letu

Koliko odraslih bo spet skupaj z otroki uživalo ob pravljicah in pesmih, umetniških ilustracijah, zgovornih fotografijah, dobri glasbi, likovnih delavnicah, kuharskih receptih … Da o reševanju ugank, zank in zavozlank niti ne govorimo!

Ciciban  pa je živ tudi zato, ker spodbuja otroško ustvarjalnost. Tradicionalni bienalni natečaj Cici umetnije bo v novem letniku že trinajstič predstavil otroško likovno ustvarjalnost otrok iz več kot 2000 ustanov. V že omenjeni tradicionalni Cici Veseli šoli sodeluje skoraj 82.000 otrok! Kontaktna rubrika Cici nabiralnik na spletni strani je otrokom odprta vse leto.

Bolj kot otrokom pa je spletna stran www.ciciban.si. namenjena učiteljicam, učiteljem in staršem. Poleg kontaktnih rubrik Cici nabiralnik in Umetnija meseca na teh straneh odrasli najdejo vsak mesec vodnik po reviji, svetovalne članke, sezname dobrih knjig, razpise natečajev in druge aktualnosti.

Naročniki Cicibana dobijo še več

Novembra 2016 prejmejo pesniško zbirko Anje Štefan Iščemo hišico z ilustracijami Ančke Gošnik Godec, marca pa izbor odličnih animiranih filmov iz različnih evropskih držav, ki ga pripravljamo v sodelovanju s festivalom Animateka.

Iščemo hišico  

Dobrodošli v Cicibanu, dobrodošli v novem šolskem letu!

Cicibanove urednice Slavica Remškar, Maja Žugič, Jasna Merc in oblikovalka Ksenija Marc

 

 

slika
 

Novosti

Pojdimo v galerijo

13. Cici umetnije

 


 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.