Ciciban

Julij, avgust 2018

Novosti

Ciciban v šoli in doma

NaslovnicaCiciban v 73. letniku

Kakšen bo Ciciban v šolskem letu 2017/2018, je mogoče lepo videti ob listanju brošur Poskusno branje, ki so na ogled v šolah; pa seveda iz septembrske številke.

Leposlovje, umetniška ilustracija in glasba – vse to je izbrano s prepričanjem, da umetniška dela pomembno sooblikujejo ne samo otrokov estetski čut, ampak celotno osebnost. Ciciban zajema iz zakladnice ljudskega slovstva, iz domače in svetovne literature, zanj pišejo glasbo sodobni slovenski skladatelji, na njegovih straneh lahko otrok prvič stopi v galerijo odlične slovenske ilustracije. Tu bo srečal raznolike likovne svetove Jelke Reichman, Jelke Godec Schmidt,  Marjana Mančka, Zvonka Čoha, Petra Škerla, Bojana Jurca, Ane Zavadlav, Maše Kozjek, Tanje Komadina, Igorja Šinkovca, Ane Košir, Maje Kastelic, Anke Kočevar, Andreje Peklar, Damijana Stepančiča … in še mnogih drugih. Spoznaval bo tudi naše žlahtne pravljičarke Marlenko Stupica, Ančko Gošnik Godec, Marjanco Jemec Božič, saj se vračamo tudi k njihovim že objavljenim ilustracijam.

V Cicibanu je za vsakogar nekaj

Otrok se v prvem triletju osnovne šole bliskovito uči in razvija. Ciciban zato prinaša tako preprosta besedila, ki negotovega bralca ne plašijo s prevelikim obsegom, kot tudi miselno in jezikovno zahtevnejše črtice iz doživljajskega sveta sodobnih otrok ter dolge in zapletene ljudske pravljice, ki so hrana za domišljijo in etično zorenje, gradivo za skupno večerno branje in pogovor. Prav tako raznolik je izbor lirike. Ne manjka torej preprostih besedil za  oklevajoče male bralce in tudi ne umetnin, ki jih bodo otroku brali odrasli.

V Cicibanu bo otrok lahko prisluhnil umetelni besedi Kosovela in Župančiča, Toneta Pavčka in Nika Grafenauerja, Daneta Zajca in Svetlane Makarovič, Anje Štefan in Andreja Rozmana Roze … Poslušal bo, kako živijo in se igrajo drugi otroci. Reševal bo uganke. Nekaterim otrokom najlaže približajo besedo stripi – v Cicibanu bo tudi letos stalnica priljubljeni Maček Igor Vladana Nikolića.

Pisateljica Majda Koren in ilustratorka Tanja Komadina pa ustvarjata za novi letnik slikovni priročnik o gojenju in negi zmajev.

Ne samo z različno dolgimi in različno obsežnimi besedili, ampak tudi z izbiro tipa in velikosti črk je poskrbljeno za različno zmožne bralce in bralke.

Glasba

Vsaka številka bo prinesla novo uglasbitev lirske pesmi uveljavljenih slovenskih skladateljev različnih generacij. Letos v Cicibanu objavljajo uglasbitve Matjaž Predanič, Patrik Greblo, Anže Rozman, Marko Mihevc, Robert Kamplet, Tomaž Habe, Rok Golob, Milko Lazar, Jaka Pucihar in Nenad Firšt.

Na spletni strani v rubriki Pojemo s Cicibanom: Naredimo inštrument! boste našli opis preprostega glasbila za spremljanje petja posamezne pesmi v reviji. Tu boste lahko poslušali instrumentalne izvedbe znanih slovenskih otroških ljudskih pesmi (Tingl tongl), vokalne in instrumentalne izvedbe slovenskih otroških ljudskih pesmi, povezane z ugankami (Ugani pesmico!), ter dve pesmici o tačkah pomagačkah.

Cici Vesela šola

Je stalna poljudna rubrika revij Ciciban in Cicido in obenem največja in najbolj priljubljena slovenska šola. V njej se je lani učilo in igralo več kot 70.000 otrok iz skoraj 1000 ustanov – vsi so na ciciveselošolskem dnevu dobili Cici pohvalo. Cici Vesele šole so zasnovane tako, da nas iz razreda ali otroške sobe peljejo na vrt, v gozd, na izlet, v knjižnico, gledališče, muzej, skratka v živo dejavnost in v širni svet.

Slika   Slika   Slika  

Slika   Slika

Zmorem. Znam. Sama! Sam!

Najobsežnejša poučna rubrika v Cicibanu ima vabljiv naslov, ki prinaša, kar obeta: preproste igrive naloge za samostojno reševanje. Ob njih se otrok zabava in se neobremenjeno uri v pozornem opazovanju, logičnem sklepanju, natančnem jezikovnem izražanju, reševanju zank in ugank, glasovni analizi, pridobiva številske predstave –  predvsem pa samostojnost in samozavest. Naloge pripravljajo domiselni ustvarjalci (Nataša in Gregor Bucik, Maja Šubic, Jaka Vukotič, Kolja Saksida in še mnogi drugi).

Druga polovica revije prinaša še več poučnih in publicističnih besedil. Branju z razumevanjem in zabavi je namenjena šaljiva rubrika Kaj je?

O živalih bo pisal biolog Rudi Ocepek, o vesolju profesor fizike Andrej Guštin, o plovilih učitelj tehnike Marko Jakopič, o življenju otrok, vrstnikov  po svetu novinarka in fotografinja Meta Krese. Novi letnik prinaša različna tipa likovnih delavnic: Pojdimo v galerijo likovne pedagoginje Silve Karim in kustodinje iz Narodne galerije Kristine Preininger ter Izdelajmo si …likovne pedagoginje Petre Primc Marko. Zelo raznoliko – z mislijo na različne otroke z različnimi interesi in zmožnostmi.

Dobrodošli v novem šolskem letu

Koliko odraslih bo spet skupaj z otroki uživalo ob pravljicah in pesmih, umetniških ilustracijah, zgovornih fotografijah, dobri glasbi, likovnih delavnicah, kuharskih receptih … Da o reševanju ugank, zank in zavozlank niti ne govorimo!

Ciciban  je živ in priljubljen tudi zato, ker spodbuja otroško ustvarjalnost. To se kaže med drugim v množičnosti tradicionalne Cici Vesele šole in v številnih prispevkih, ki jih dobiva uredništvo za kontaktno rubriko Cici nabiralnik na spletni strani. Otrokom in njihovim odraslim je odprta vse leto.

Bolj kot otrokom pa je spletna stran www.ciciban.si namenjena učiteljicam, učiteljem in staršem. Poleg kontaktnih rubrik Cici nabiralnik in Umetnija meseca na teh straneh odrasli najdejo vsak mesec vodnik po reviji, svetovalne članke, sezname dobrih knjig, razpise natečajev in druge aktualnosti.

Naročniki Cicibana dobijo še več

Novembra 2017 prejmejo vrečko za copate z motivom likov Cicibande, marca 2018 pa slikanico Ježek Snežek in požar.

slika   Slika

Dobrodošli v Cicibanu, dobrodošli v novem šolskem letu!

Cicibanove urednice Slavica Remškar, Maja Žugič, Jasna Merc in oblikovalka Ksenija Marc

 

 

slika

ciciumetnije

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.