Ciciban

Julij, avgust 2017

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Aprilski Cici nabiralnik in umetnija meseca

V aprilskem Cici nabiralniku si lahko med drugim ogledate umetnijo meseca – otroški likovni izdelek po izboru Cicibanove strokovne sodelavke – likovne pedagoginje Silve Karim. Mogoče najdete v Cici nabiralniku kako znano ime? Zagotovo pa boste našli veliko lepih risb, slik, grafik … katerih avtorji so šolski otroci.

Pošljite nam tudi vi  – od doma ali iz šole – zapise izvirnih otroških pesmic in pravljic, poročila o uspelih projektih, najlepše likovne izdelke … Izbrano umetnijo meseca nagradimo z lepo knjigo.

Naš naslov: Mladinska knjiga Založba, d. d., Ciciban, 1536 Ljubljana; za Cici nabiralnik ali ciciban@mkz.si

Umetnija meseca

Umetnija meseca

LISIČKA

Sedemletna Ela Lucija je prava mala ilustratorka. Kar pravljica se poraja v nas, ko gledamo njeno risbico.  Le kam se je zazrla lisička? Se je naveličala zime? Premišljuje, kako bi se splazila v kokošnjak kmetice Mice?

Zares lepo je Ela Lucija pobarvala lisičko. S tem, ko je nanašala barvo preko barve, je dosegla toplo barvitost.  Tudi prostor je prepričljivo prikazala. Lisička je spredaj, v ozadju pa so razvejena gola zimska drevesa. Podlago je pustila belo – in glej, zdi se nam, da je pokrajina vsa zasnežena.

Čestitamo Eli Luciji Ivanec iz Ljubljane in ji želimo še veliko takšnih imenitnih risbic. Čestitamo tudi njeni babici Jelki Godec Schmidt, ki jo je spodbujala pri ustvarjanju.

Ela Lucija dobi knjigo Marie Parr Vafljevi srčki, MKZ 2016.

Iz Cici nabiralnika

Mia Arnuš

Veverica, Mia Arnuš, 1. r., POŠ Košaki, Maribor, mentorica: Nina Markuš 

Filip Mihael Hecher

Trije ježki, Filip Mihael Hecher, 1. r., POŠ Košaki, Maribor, mentorica: Nina Markuš 

Medea Štakne

Maske, Medea Štakne, 8 let, OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj, POŠ Topolšica, mentorica: Tinka Žohar

Sanja Likar

Avto, Sanja Likar, 1. r., OŠ Col, mentorica: Smiljana Krapež

Nika Ogrin

Maske, Nika Ogrin, 8 let, OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj, POŠ Topolšica, mentorica: Tinka Žohar

Andreja Bone

Portret, Andreja Bone, 3. r., Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Anuša Blažko

Marjeta Lavrenčič

Portret, Marjeta Lavrenčič, 2. r., Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Anuša Blažko

Luca Parise

Obhodni kipec – pastirček, Luca Parise, 3. r., OŠ Ludvika Zorzuta, Bračan – občina Krmin (Brazzano - Cormons), mentor: Silvan Bevčar

Mattia Puddu

Trgatev v Pradežu, Mattia Puddu, 3. r., OŠ Ludvika Zorzuta, Bračan – občina Krmin (Brazzano - Cormons), mentor: Silvan Bevčar

Doroteja Puc

Naša šola, Doroteja Puc, 2. r., OŠ Col, podružnica Podkraj, mentorica: Katja Turk Medvešček

 

SVET  Z  MOJIMI  PRAVILI

Da bom lahko rekel
rožicam  cvetite, cvetite.
Da bo lahko sonce
cel dan sijalo, sijalo.
Mami mi bo pekla
pecivo, slastno pecivo
in ati mi bo brez jeze
prinesel vodo, vodo.
Da ne pozabim,
mami mi bo naredila
tudi domačo nalogo, nalogo.
Pa s sestrico bova na televiziji
gledala samo risanke, risanke.
Če bodo veljala moja pravila,
bo moj svet čudovit, čudovit.      

Tjaš Ropas, 3. r.
POŠ Tabor
mentorica  Darja  Savinek

 

MALI  MUCI

Imam dve muci.
Eno  bolj  igrivo od  druge.
Ena večja je kot druga.
Skupaj se neutrudno igrata na terasi.
Moje male žogice razmečeta.
Mama pa misli, da sem jih jaz.
Pospravim, a mali muci spet razmečeta.
Ti moji ljubki nagajivki mali!             

Zala Čulk, 3. r.
POŠ Tabor
mentorica  Darja  Savinek

 

OPOZORILO NA NEVARNOST

Nekoč je živela vesela in srečna kravja družina. V njej so živeli krava Zora, bik Mikec in dva telička z imenom Piko in Mici. Kravja družina je bila najraje na velikem travniku, kjer je bila lepa visoka trava polna cvetic. Piki in Mici sta se najraje igrala skrivanje.

Nekega dne se je družina odpeljala z avtom v mesto po nakupih. Ustavili so se v trgovini, kjer so kupili seno in zelenjavo. Pri blagajni so plačali s kartico.

Oče Mikec je med vožnjo zagledal Petrolov kamion. Videl je, da iz zadnjega dela cisterne teče nafta po cesti. Mikec je začel glasno trobiti in mahati z desno nogo. Šofer cisterne pa opozoril ni slišal. Peljal je naprej do črpalke, kjer se je ustavil. Mikec je peljal za njim do črpalke in ustavil avto daleč stran. Bal se je, da ne bi prišlo do vžiga nafte in eksplozije. V bližini črpalke je namreč videl nekoga, ki je kadil. Stopil je iz avta in hitro stekel k njemu, da ga je opozoril na nevarnost požara.

Delavci na bencinski črpalki so hitro vzeli poseben pesek in ga posuli po cesti in povsod,  kjer je bila razlita nafta. Na pomoč so poklicali gasilce. Gasilci so hitro počistili zamazana tla. Šofer kamiona je dobro zatisnil ventil na cisterni.

Oče Mikec je rekel, da v bližini nafte, bencina in nevarnih snovi ne smemo prižigati ognja, ker lahko hitro pride do velikega požara in eksplozije. Previdni moramo biti tudi  pri kuhanju na plinskem štedilniku, ko kurimo drva v peči in pri gretju na kurilno olje.

Oče Mikec je natočil poln rezervoar bencina. Pri delu sta ga opazovala Piko in Mici. Potem je  odpeljal družino domov.

Doma so sedli okrog mize. Ata in mama sta ob knjigi telička poučila o varni rabi nevarnih snovi.

Zgodbo so sestavili četrtošolci Nik Koblar, Luka Šajn, Rok Matko, Luka Biščak, Andraž Sitinger, Jaka Debeljak.
OŠ Košana
mentorica: Cecilija Pavlovič

 

O MALEM SLONČKU

V NEKEM VELIKANSKEM GOZDU JE ŽIVEL MAJHEN SLONČEK. NJEGOVA MAMA JE ŠLA PO HRANO, PA SE JE UJELA V PAST. SLONČKA JE VEDNO BOLJ  IN BOLJ SKRBELO, ZATO JE SKLENIL, DA SE BO NASLEDNJI DAN ODPRAVIL NA POT. IN RES. NOČ JE HITRO MINILA IN ZJUTRAJ SE JE ODPRAVIL NA POT. ISKAL JO JE PO SKORAJ CELEM GOZDU. SKORAJ JE PREISKAL CEL GOZD, KO SE JE TUDI ON UJEL V PAST. TROBIL JE, KAR JE MOGEL. TAKRAT PA JE ZASLIŠAL ODDALJENO TROBLJENJE. BILA JE NJEGOVA MAMA, KI JE KLICALA OČKA. KAR NAENKRAT SE JE ZASLIŠALO TRETJE TROBLJENJE. SLONČEK IN MAMA STA VZKLIKNILA: »OČKA JE PRIŠEL.« IN RES JE BIL OČKA. POTEM JU JE REŠIL IN SKUPAJ SO NAREDILI ZABAVO.

JULIJA ČUČNIK, 2. r.
OŠ Majde Vrhovnik
mentorica Vanja Šušteršič

 

MALI TIGER

V OGROMNI DŽUNGLI JE STALA VELIKA PRIKOLICA, ZRAVEN PA TABORNIŠKI OGENJ. IZ PRIKOLICE JE STOPIL VELIK MOŽ. IME MU JE BILO DŽEJMS, ZRAVEN PA PUNCA DŽULI. OKOLI OGNJA STA NATROSILA HRANO ZA DIVJE ŽIVALI. ČEZ NEKAJ ČASA SE JE IZ GRMOVJA PRIKAZAL TIGROV MLADIČ. MALEMU TIGRU JE BIL OGENJ ZELO VŠEČ  ZATO, KER JE BIL ZELO TOPEL. TIGRČEK SE JE POGREL OB OGNJU. KO JE IMEL DOVOLJ, SE JE ODPRAVIL PROTI GRMU. TODA, KO JE HODIL, NI VIDEL, DA JE NA TLEH LEŽAL ŽEBELJ. KO JE STOPIL NANJ, SE MU JE ŽEBELJ VDRL V TAČKO. TIGRČKA JE TAKO ZABOLELO, DA JE TAKO ZAJAVKAL, DA GA JE SLIŠALA CELA DŽUNGLA. DŽULI JE SLIŠALA CVILJENJE MALEGA TIGRA. STEKLA JE VEN IN ZAGLEDALA MALEGA TIGRČKA. ODNESLA GA JE V PRIKOLICO. HOTELA JE PREBUDITI DŽEJMSA, A SE NI PREBUDIL, ZATO JE MORALA VSE NAREDITI SAMA. VZELA JE MINI KLEŠČE IN POČASI IZVELKLA ŽEBELJ IZ TIGROVE TAČKE.

TIGROVA MAMA GA JE ŽE ISKALA. BILA JE ZELO ZASKRBLJENA. PREISKALA JE SKORAJ CELO DŽUNGLO, A GA NI NAŠLA. PRIŠLA JE DO PRIKOLICE IN ZAVOHALA TIGRČKOV KOŽUH. TAKOJ JE VIDELA, DA JE NJEN TIGRČEK POŠKODOVAN. PRIŠLA JE RAVNO TAKRAT, KO JE DŽULI POTEGNILA ŽEBELJ IZ TIGRČKOVE ŠAPE. TIGRICA JE VIDELA, DA JE DŽULI REŠILA NJENEGA TIGRČKA. TIGRICA SE JE POČASI PRIBLIŽALA DŽULI, DA JE NE BI PRESTRAŠILA. KO JE BILA ČISTO BLIZU, JE DŽULI NEKAKO VEDELA, DA JE V PRIKOLICI TIGRICA. NITI MALO SE NI PRESTRAŠILA. KO JE TIGRICA ZAČELA ODPIRATI USTA, JE DŽULI RAZUMELA, KAJ GOVORI. REKLA JI JE, DA SE JI ZAHVALJUJE, KER JE REŠILA NJENEGA TIGRČKA. PREDEN STA ODŠLA DOMOV, JE DŽULI TIGRČKU PODARILA OVRATNICO, KI JO JE NAREDILA ČISTO SAMA. NA OVRATNICI JE BILO NAPISANO TIGRČKOVO IME, KI SI GA JE SAMA IZMISLILA. OD TAKRAT NAPREJ JE IMEL TIGRČEK IME. IME MU JE BILO MALI TULEŽ. RAVNO KO STA ODŠLA, SE JE ZBUDIL DŽEJMS. DŽULI JE DŽEJMSU POVEDALA, KAJ SE JE ZGODILO. BLIŽALA SE JE NOČ IN DŽULI JE MORALA SPAT. PONOČI  JE RAZMIŠLJALA, DA BI POSTALA VETERINARKA. DRUGO JUTRO JE POVEDALA DŽEJMSU, DA BI RADA POSTALA VETERINARKA. DŽEJMS NI IMEL NIČ PROTI. ŽE NASLEDNJI DAN JE ŠLA NA FAKULTETO. TAM SE JE NAUČILA VSE O ŽIVALIH IN VETERINARSTVU. ČEZ NEKAJ LET JE POSTALA PRAVA VETERINARKA. ZDRAVILA JE VSE ŽIVALI SVETA.

MILA DAMJANOVIĆ, 2. r.
OŠ Majde Vrhovnik
mentorica Vanja Šušteršič

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika
 

Novosti

Pojdimo v galerijo

13. Cici umetnije

 


 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika slika
slika slika slika slika

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.