slika

O Jorgeju Bucayu

Bucay

V njegovih knjigah odseva izjemna modrost, ki jo je pridobil s proučevanjem svetovnih tradicij pripovedovanja zgodb, z lastnimi izkušnjami in dolgoletnim delom s pacienti.

Terapevtovo življenje

Rodil se je leta 1949 v Buenos Airesu in odraščal z dvema bratoma v družini, kjer so se mešale arabska, židovska in krščanska tradicija. Med študijem medicine se je preizkusil kot trgovski potnik (prodajal je vse od nogavic do slovarjev in stripov), zavarovalni agent, voznik taksija, klovn, učitelj in igralec. Danes mu vsa ta znanja pridejo prav na konferencah, predavanjih in pri predstavitvah knjig.

Pri petindvajsetih se je poročil in dobil sina Demiána in hčerko Claudio. Kot psihoterapevt je delal v bolnišnicah, vendar z zaslužkom ni mogel preživeti štiričlanske družine, zato je s prijateljem odprl še trgovino s športno opremo. Po dveh letih jo je opustil in se vrnil k dejavnosti, za katero se je izobraževal. Postal je vodja kadrovske službe v kemičnem podjetju in tam ostal sedem let.

Ves čas pa ga je najbolj mikalo terapevtsko delo, zato je že leta 1982 v Buenos Airesu začel sprejemati manjše skupine pacientov. Uporabljal je klasično freudevsko metodo, ki pa jo je kmalu začel dopolnjevati z Gestalt terapijo, kar so mu številni kolegi očitali. Počasi so pomemben del terapije postale tudi zgodbe. 

Ob koncu terapevtskega srečanja je vsakemu pacientu povedal zgodbo. Metoda je postala tako priljubljena, da so jih začeli pacienti zapisovati. Zbrali so jih v knjižico, mu jo podarili in ga začeli nagovarjati, naj jih objavi.

Življenje s knjigami

Jorge je ubogal nasvet pacientov in leta 1982 izdal svojo prvo knjigo Cartas para Claudia (Razglednice za Claudio). Sam je plačal tisk in 750 izvodov knjige razdelil prijateljem, kolegom in knjigarnam. Slednje je tudi osebno obiskoval in sodeloval pri promociji knjige.

V treh mesecih se mu je vloženi denar povrnil, poklical ga je Miguel Lambré, ki je kmalu postal njegov argentinski založnik. Bucay je podpisal svojo prvo založniško pogodbo in kmalu sta izšli knjigi Dejame que te cuente in Cuentos para pensar.

Toda uspeha s knjigami ni doživel takoj. Sprva so bile naklade nizke in prodaja ni stekla. Postopoma in počasi pa je Jorge Bucay v več kot dveh desetletjih tako rekoč osvojil svet. Doslej je bilo po svetu prodanih več kot deset milijonov njegovih knjig, ki so izšle v več kot 30 državah sveta.

Danes so vse njegove knjige velike uspešnice, avtor pa je eden najbolj priljubljenih piscev, in to ne le v špansko govorečih deželah. V Nemčiji, denimo, so njegove knjige v prvih treh letih samo v trdi vezavi presegle naklado 100 tisoč izvodov.

Jorge Bucay že več kot 10 let potuje po svetu in predstavlja svoje knjige. Italija, Francija, Nemčija, Finska, Grčija, Bolgarija, Češka, Izrael, Hrvaška … Njegov uspeh v nekaterih državah je res izjemen: srečuje se s predsedniki držav, televizijske postaje v vrsti čakajo na intervjuje, v Bolgariji je celo vodilno ime kampanje za pospeševanje pismenosti med mladimi.

Kljub številnim obveznostim po vsem svetu, Jorge Bucay nenehno piše in mu zlepa ne zmanjka zamisli (v Španiji, denimo, so njegove zgodbe na voljo celo v obliko interaktivne vidoigre), svet pa mu vse bolj priznava vlogo pionirja na področju zdravljenja s pripovedovanjem zgodb, v katerih je ujeta modrost različnih kulturnih tradicij.

Po svoje se na ta način vrača k svojim islamskim in židovskim koreninam, oboje pa spretno prepleta z elementi krščanskega izročila.

Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase

V 30 letih je izdal 18 knjig, ki so vse po vrsti postale uspešnice. Bralci v njih najdejo motivacijo, navdih, tolažbo in spodbude za spremembe v razmišljanju in dojemanju sveta. Vse njegove knjige pa imajo v resnici enako temeljno sporočilo: Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase.

Danes Jorge Bucay živi v odmaknjeni obmorski vasici v Španiji, kjer denar ne pomeni veliko.

Odpovedal se je gledanju televizije in svoj čas posveča branju in pisanju ter družini in prijateljem.
 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Komentarji

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.