»LOJZE SLAK, NAŠ NARODNI JUNAK«

Tako je nadarjenega ljudskega godca, ki je postal eden najbolj priljubljenih muzikantov doslej, poimenoval Slakov dolgoletni prijatelj pesnik Tone Pavček.

 

V knjigi Slakovo življenjsko in glasbeno pot, od kmečkega fantiča, ki je bil dan v varstvo starim staršem, do svetovno priznanega glasbenika, živo in srčno popisuje priznani slovenski pisatelj Ivan Sivec.

 

Ob tem pa knjiga postreže tudi s številnimi še neobjavljenimi fotografijami in kopico uglasbenih besedil.

 

Slak Slak Slak Slak Slak Slak Slak

Slak na porokah

500 OHCETI

Preden je Lojze Slak stopil na največji slovenski oder, na radio in pozneje na televizijo, je imel za seboj več kot petsto ohceti. Petsto javnih vaj, petsto preizkušenj, ali je sposoben z glasbo pa tudi z govorom in skeči obvladovati večjo skupino ljudi po deset, dvajset in celo več ur.

Slak snemanje

PET NASTOPOV V ENEM DNEVU

Ansambel Lojzeta Slaka je začel tako doma kot v zamejstvu in po evropskih klubih naših izseljencev na veliko prirejati tudi samostojne koncerte. Doma so imeli večkrat kar po tri do štiri, enkrat celo pet koncertov v enem samem dnevu. Lojze je pripovedoval: »Prvi koncert smo imeli dopoldne po maši ob enajstih, drugega ob dveh popoldne, tretjega ob štirih, četrtega ob šestih, petega pa ob osmih. Ker pa so poslušalci povsod zahtevali ponovitve in dodatke, smo na zadnjega zamudili za debelo uro.«

Slak - srebrna plošča

JE KAJ NAROBE?

[Od izida plošče] nista minila niti dva meseca, ko so Lojzeta znova poklicali v Zagreb. /… / »Moram vam povedati, dragi moj Lojze Slak, da smo vam vabilo na obisk pri meni poslali, da bi vam podelili srebrno ploščo ob 50.000 prodanih izvodih. A zdaj to ne drži več ...«

»Kako, ali ste se kaj ušteli?« je zaskrbelo Lojzeta.

»Ne, prav nič! Res pa je, da je zdaj prodanih že 65.000 izvodov!« Od 50.000 do 65.000 pa je minilo samo štirinajst dni …

Slak frajtonarica

SLAKOVA FRAJTONARICA – SIMBOL SLOVENSTVA

Po Lojzetovih nasvetih in po intenzivnem raziskovanju Zdravka (Valentina) Zupana iz Mengša je nastal nov model harmonike, na katerem je pisalo Slak-Zupan. Šlo je za mnoge notranje in zunanje izboljšave, ki so jih bili najbolj veseli pač tisti, ki so se res spoznali na harmonike. Ta model je potem našel veliko lastnikov v Sloveniji, mnogo pa tudi po Evropi in onkraj oceana. Zanimivo je, da je prav ta model množično romal in postal tako rekoč simbol slovenstva tudi med našimi izseljenci v ZDA, v Kanadi in v Avstraliji.

Tone Pavček in Lojze Slak

LOJZE SLAK IN TONE PAVČEK

V prijateljstvu med glasbenikom Lojzetom Slakom in pesnikom Tonetom Pavčkom je šlo še za posebej iskren odnos. Oba sta bila približno istih let, oba sta bila iz Dolenjske, oba sta bila poeta. Lojze je vse povedal z glasbo, Tone z izbranimi besedami. /… /Oba sta bila torej velikana, vsak na svojem področju, pa vendar je bil njun svet iz podobnega testa, iz skoraj enake dolenjske poetike, podarjen pa prav vsem Slovencem. Zato ni nenavadno, da sta bila tudi velika prijatelja.

Lojze Slak s padalom

SKOK S PADALOM

Lojze je bil po značaju precej pogumen. Ob tem pa je vedno tudi držal besedo. Iz teh dveh značajskih lastnosti je naneslo, da je v svojem devetinšestdesetem letu, torej v času, ko se življenje že začne umirjati in človek rad naredi kak življenjski obračun, za šalo skočil s padalom. Sicer v tandemu, s še enim izkušenim padalcem, pa vendarle. Da je pristal živ in zdrav na zemlji, je bila seveda najbolj vesela prav žena Ivanka.

Lojze Slak na Rock Otočcu

SLAK NA ROCK OTOČCU

Od prvih taktov so bili vsi, povprečno 60 let mlajši od njega, takoj popolnoma uglašeni, tako rekoč kot eden. Ob Krki se je iz sedem tisoč, da, sedem tisoč grl začela razlegati pesem V dolini tihi. Bil je vidno ganjen. Do tistega časa na Rock Otočcih preprosto ni bilo pesmi, ki bi jo prepevali prav vsi prisotni. Tedaj pa se je prvikrat in zadnjikrat to vendarle zgodilo.
gumblevo gumbdesno

 

Prelistajte za pokušino!

 

 

 

 

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.