KRALJ POLK IN VALČKOV

Slavko Avsenik, eden najpopularnejših narodno-zabavnih glasbenikov v svetu in pri nas, je z izjemnim glasbenim darom ustvaril nepozabne zvoke harmonij in ritmov.

 

V čudoviti biografiji, ki jo je napisal poznavalec Avsenikov Aleksi Jercog, se z bogato življenjsko potjo prepletajo spomini družinskih članov in ljudi, ki so bili z njim tesno povezani pri ustvarjanju in na odru.

 

Pripoved dopolnjujejo fotografije – mnoge med njimi bodo v vas prebudile spomine – in besedila skladb, ki jih zagotovo poznate.

 

Avsenik Avsenik Avsenik Avsenik Avsenik Avsenik Avsenik

Slavko in Vilko Avsenik

TALENTIRANI SAMOUK

Ker Slavko ni prenesel, da bi ga kdo učil bodisi igrati na harmoniko bodisi glasbeno teorijo, je ostal samouk. Drugačno nagnjenje pa je od mladih let pokazal Vilko, ki je bil pri učenju bolj prizadeven in metodičen, dokler ni postal akademsko izobražen glasbenik.

Avsenik

MURKE ALI KUMARE?

»Ko sem kot gostja nastopila v Detroitu,« pripoveduje Marija Ahačič Pollak, »je do mene stopila pevka nekega tamkajšnjega ansambla. Ponosno mi je pokazala svojo novo ploščo, na katero je tudi ona posnela Murke. Na seznamu skladb sem na svoje veliko presenečenje prebrala naslov Where The Cucumbers Blossom (Kjer kumare cvetijo). Naslov so prevedli popolnoma napačno! Verjetno je to storil kak Štajerec, saj ponekod pravijo kumaram murke.« (Na fotografiji Avseniki in Marija Ahačič Pollak)

Na golici

KAKO JE NASTALA GOLICA — VIŽA STOLETJA?

»Med nočno izmeno v tovarni Tonosa v Ljubljani sem delal za pletilnim strojem. Stroj je bil dolg trideset metrov; treba je bilo hoditi gor in dol ob njem in preverjati, ali se je kje strgala nogavica. Ob monotonem ritmičnem brnenju stroja mi je prišla na misel melodija za novo polko: tarada-ra-ta, tarada-ra-ta, tarada-ra-ta-ta ... Ker nisem pisal not, sem motiv – da ga ne bi pozabil – po svoje s pikami zapisal na papir. Naslednjega dne sem melodijo zaigral bratu Vilku, ki jo je pravilno prenesel na notno črtovje in jo priredil za kvartet: trobenta, klarinet, harmonika in bariton,« se je nastanka uspešnice spominjal Slavko Avsenik.

Avsenik

PRVI ZASEBNI MERCEDES

V času, ko so bile prometne povezave bistveno slabše od današnjih, so se pojavljale manjše ali večje težave s prevozi. /…/ Zato so se pri ansamblu odločili, da kupijo večji avto. V Münchnu so se zagledali v starega mercedesa in ga nabavili za sedemsto nemških mark. »S tem ne preveč zanesljivim avtom smo se vozili na turneje,« je pripovedoval Slavko. »Pri nas pa so takoj začeli govoriti, koliko denarja ima Avsenik, da si lahko privošči mercedesa! To se je videlo predvsem takrat, ko smo gorivo natakali na bencinski črpalki v Sloveniji. Prodajalec nas je vprašal, ali za gorivo potrebujem račun, pa sem mu rekel, da ne. On pa meni: ‘Potem pa si Avsenik!’ Menda je bil tedaj to edini zasebni mercedes pri nas.«

Avsenik

AVSENIKI ALI ROLLING STONESI?

Leta 1965 so Avseniki zabeležili svoj tisoči nastop; polovico so jih izpeljali v Nemčiji. Navdušenje zanje je bilo tako veliko, da jim je na samostojnem koncertu v dunajski mestni dvorani (Wiener Stadthalle) prisluhnilo dvanajst tisoč ljudi, v Gradcu je občinstvo dvaindvajsetkrat napolnilo dvorano Stefaniensaal, še bolj presenetljivo je bilo v Hamburgu: tam je Avsenikov koncert obiskalo celo nekaj tisoč ljudi več kot slovito skupino Rolling Stones, ki je tistega dne sočasno koncertirala v tem mestu.

Avsenik

V 30 LETIH PRIBLIŽNO 6500 NASTOPOV

Leta 1983 so imeli Avseniki na Bledu jubilejni koncert ob 30. obletnici delovanja. Štiriurni spored se je prelevil v prisrčen stik muzikantov s pettisočglavo množico poslušalcev. V treh desetletjih je imel ansambel približno 6500 koncertov, brata pa sta napisala okoli 700 melodij.

Avsenik

DO SEKUNDE NATANČNO

»Slavko je imel v glavi točno predstavo, kako mora zveneti njegova glasba /…/ pesmi so posneli dvakrat ali trikrat. Ko sem svoj pogled uprl v kronometer, sem osuplo opazil, da so bile vse verzije pesmi enako dolge do sekunde! To pomeni, da so imeli glasbeniki izrazit smisel za tempo,« se sodelovanja z Avseniki spominja Josef Schönleitner.
gumblevo gumbdesno

 

 

 

Prelistajte za pokušino!

 

 

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.