Po najlepših vrhovih skozi vse leto

  • planinska vodnika po najlepših slovenskih vrhovih
  • zajeti tudi najbolj znani vrhovi ob meji z Avstrijo in Italijo
  • jasno razvidne potrebne informacije:
    čas hoje, višinska razlika, zahtevnost …

Bogato ilustrirana in razgibana gorska vodnika prinašata vsak po 53 izletov in planinskih tur, od zahtevnejših za izkušene gornike z zanesljivim korakom (Montaž, Stenar, Kepa, Košutnikov turn), srednje zahtevne poti za dobro pripravljene planince (Kobariški stol, Žrd, Dovška baba, Košutica) pa tudi lahke poti za kratke, družinske izlete z naravoslovnim ali kulturnozgodovinskim pridihom.

Vse potrebne informacije

Pri opisu posameznih tur so v glavnem naslovu navedeni številka ture, končni cilj in čas hoje.

Zeleni simboli informirajo o tem, ali je do izhodišča oziroma cilja mogoče priti z javnimi prevoznimi sredstvi, ali so med potjo na voljo hrana in prenočišče ter ali je tura primerna za družinske izlete in za otroke.

slika
Kliknite za večji pogled

Pred obširnim opisom poti so v strnjenem »povzetku ture« predstavljene kratke značilnosti in najpomembnejše informacije.

Opise tur dopolnjujejo izrezi zemljevidov z vrisano ruto in višinogram z etapnimi cilji, navedbo časa, kočami, možnostmi za prehranjevanje in podobno.

Težavnost planinskih tur

 
    slika
Planinska ali gorska tura po širokih, večinoma markiranih poteh brez nevarnih odsekov, ravna do zmerno strma in razmeroma nenaporna.

Pogosto primerna tudi za otroke, starejše ali pohodnike, ki so slabše telesno pripravljeni.

    slika
Zahtevnejše planinske ali gorske ture po deloma ozkih gorskih poteh, večinoma razločno in zadostno markiranih, mestoma strmih in nekoliko izpostavljenih, a za izkušene planince v dobrih razmerah nenevarnih. Na kratkih odsekih je treba za premagovanje poti in oprijem uporabiti roke ali se zavarovati z vrvjo.

Take poti oziroma odseki so primerni le za dobro telesno pripravljene gornike z zanesljivim korakom. Potrebna je dobra osnovna planinska oprema!

    slika
Planinske ali gorske ture visoko v gorah, večinoma po skalnatem svetu. Ozke, pogosto tudi strme poti; skoraj v celoti zadostno markirane, mestoma izpostavljene, pogosto na posameznih odsekih opremljene z varovali (žične ali jeklene vrvi, jeklene vponke, lestve).

Take poti so primerne le za izkušene, zelo dobro telesno pripravljene planince brez vrtoglavice, z zanesljivim korakom in ustrezno opremo. Šibkejše udeležence je treba pripeti na vrv!

Pri hoji po snežiščih, pokritih s trdo sneženo skorjo, in po sneženih žlebovih na severni strani so pogosto daleč v poletje potrebni cepin in dereze. Za plezalne poti ali zavarovane odseke je nujna ustrezna plezalna oprema.

Pomembno!
Skoraj vse ture, opisane v vodnikih, potekajo po markiranih poteh in stezah. Ocene težavnosti se nanašajo na tehnično, ne pa tudi na časovno zahtevnost in na normalne razmere. Snežna odeja, dež ali poledenelost težavnost bistveno povečajo.

slika

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.